20 Kasım 2012 Salı

svn copy ile branch oluşturma

Projelerde genel olarak en güncel, unstable kodlar trunk altında bulunur. Bunlar belli bir olgunluğa geldiğinde alt dallara(branch) ayrılarak elimizde belli bir sürüme ait çalışan kodların olması sağlanır.
Bu brach üzerinde gerekirse bug fix vs gibi işlemler yapılabilir.

Diğer bir branch kullanım alanı da birden fazla yazılımcı projede çalışıyorsa ve bir yazılımcı kodlarda major bir değişiklik yapacaksa bu değişiklik diğer ekip çalışanlarının paralel geliştirmesini engelliyorsa, bu geliştirici için ayrı bir branch açılır.
Geliştirici bu branch'de yaptığı geliştirmeleri bitirdiğinde kodları tekrar trunk(en güncel,unstable kodlar)'a birleştirir(merge).

Branch işlemleri için svn copy komutu kullanılır. Bu komutun yaptıgı şekil klasik bir dizin kopyalama gibi düşünülebilir. Fakat arka planda yapılan işler dosya kopyalamadan daha ileri bir seviyede operasyondur. Detaylara http://svnbook.red-bean.com/en/1.7/svn.branchmerge.using.html adresinden ulaşabilirsiniz.

Örneğin projem isimli projenin trunk'ından projem_4_0_RELEASE isimli branch açmak için aşağıdaki gibi bir komut verilir.

$ svn copy https://192.168.0.100/svn/projem/trunk https://192.168.0.100/svn/projem/branches/projem4_0_RELEASE -m "4.0 RELEASE branch"


Branch adı tamamen size özeldir. İstediğiniz ismi verebilirsiniz.

Bundan sonra bu branch'de çalışmak için ayrı bir dizine branch'in checkout yapılması gerekir.

$ svn co https://192.168.0.100/svn/projem/branches/projem4_0_RELEASE projem40

Artık bu branch'deki kodları projem40 dizininde geliştirebilirim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder